Edukacja

Spór o karmę - sucha czy mokra?

Spór o karmę - sucha czy mokra?

29.11.2017

SMAKOWITOŚĆ KARMY DLA PSA

Pokarm wilgotny jest zwykle bardzo szybko i chętnie zjadany przez zwierzęta domowe, przez co właściciel uważa, że jest on bardziej smakowity. Pokarmy wilgotne są bardziej aromatyczne, mocniej pachną, a to ma duże znaczenie szczególnie we wstępnej fazie akceptacji. Kolejnym elementem jest koncentracja odżywcza – przeważnie 3-4 razy niższa dla karm mokrych (średnio 1 kcal/gram) niż w przypadku karm suchych (średnio 3,5 kcal/gram). Tak więc trudno się dziwić, że nasze zwierzę zjada dużo szybciej porcję mniej skoncentrowanego pokarmu mokrego, którego i tak musi spożyć znacznie więcej, aby zaspokoić swoje codzienne potrzeby w porcji.
Oprócz tego technologia produkcji karm jest inna i przekłada się na inny skład chemiczny. Przeciętnie poziom energii z tłuszczu w karmie suchej waha się pomiędzy 20 do 40% (podobnie jak w przeciętnym domowym jedzeniu gotowanym), podczas gdy w karmie mokrej (puszce) jest to przeważnie ponad 50%. Warto zwrócić na to uwagę, gdyż może mieć to znaczenie, gdy mamy zalecenie, aby nasz pies czy kot spożywał pokarm niskotłuszczowy.

ŹRÓDŁO WODY

Karma mokra dla kota i domowa zawierają wodę w ponad ¾ swojej masy, co oznacza że automatycznie nasz pies i kot będzie pił mniej wody. Mimo to miska naszego zwierzaka powinna być policzona na optymalną objętość czyli przynajmniej 1 szklanka wody na 5 kg masy ciała. Pamiętajmy, że spożycie wody jest większe u zwierząt jedzących suchą karmę oraz w okresie upałów czy grzewczym, gdy w domu jest włączone ogrzewanie. Psom trzymanym na zewnątrz, w okresie mrozów może być łatwiej podawać ciepłe posiłki wilgotne, gdyż woda podana w misce będzie zamarzać. Warto też pamiętać, że psy jedzące karmy mokre, będą miały inny rytm i wielkość wypróżnień.
Także w przypadku kotów niechętnie pijących odpowiednie ilości wody, karma wilgotna będzie dobrym sposobem jej dostarczenia. Ponieważ koty wywodzą się od przodków pochodzących ze środowiska pustynnego, mają tendencję do zagęszczania moczu i chętniej pobierają wodę w pokarmie. Dlatego zabezpieczenie pokarmów o wilgotnej teksturze, chociaż w postaci dania na jeden raz, będzie dobrym urozmaiceniem codziennej diety. Przeciętny kot potrzebuje dziennie 3-5 saszetek lub małych puszek karmy mokrej. Dlatego warto łączyć połowę porcji karmy suchej (około ½ filiżanki) z 1-2 saszetkami na dzień. W ten sposób łatwiej podać kotu kilka mniejszych posiłków i jednocześnie zapewnić różnorodność, za którą przepadają.

FUNKCJA GRYZIENIA

Ważnym aspektem, który się podkreśla w przypadku karm suchych, jest mechaniczna funkcja czyszcząca zęby z odkładającego się osadu. Większość właścicieli nie szczotkuje zębów swoim podopiecznym. Niestety bakterie bytujące w osadzie zatrzymują wolne mikroelementy z pokarmu, tworząc płytkę przyczyniającą się do powstawania kamienia nazębnego. Specjalne dodatki do karmy suchej i niektórych przekąsek wspomagają ograniczanie tego procesu, zmniejszając odkładanie się kamienia nazębnego nawet o 30-40% u zwierząt jedzących karmę suchą w porównaniu do zwierząt jedzących karmy mokre (zarówno puszki jak i jedzenie domowe).
Zarówno karma sucha dla kota jak i mokra mają swoje mocne oraz słabe strony. Dlatego powinniśmy dobrać taki sposób regularnego karmienia naszego zwierzaka, który będzie i nam, i jemu pasował. Ogromnie ważne jest zweryfikowanie wielkości porcji podawanego jedzenia, aby były proporcjonalnie dostosowane do dziennych potrzeb. Dlatego zanim powiesz, że karma sucha Twojemu kotu czy psu nie smakuje, sprawdź czy jej porcja w misce nie jest kilka razy większa, niż to co powinien zjeść i czy nie porównujesz pokarmu o zupełnie innych walorach dietetycznych.

O autorce
Sybilla Berwid-Wójtowicz specjalizuje się w dziedzinie dietoprofilaktyki zwierząt towarzyszących i ludzi. Skupia się na potwierdzonych naukowo i klinicznie skutecznych rozwiązaniach, od wielu lat kształcąc się w tej dziedzinie (mgr inż zootechniki [2002], dr nauk weterynaryjnych SGGW [2007], doradca dietetyczny – Instytut Żywności i Żywienia Człowieka [2013], specjalista żywienia klinicznego – Uniwersytet Medyczny w Warszawie [2015]). Szczególnie interesuje się dietetyką kliniczna i wpływem diety na zachowanie. Od 2010 pracuje w Nestlé Purina jako Ekspert ds. żywienia i komunikacji. Prowadzi liczne prelekcje, szkolenia i wykłady w kraju i Europie Centralnej (po polsku i po angielsku) z dziedziny dietoprofialaktyki nie tylko psów i kotów, ale i ludzi. Wykłada przedmiot „Wpływ żywienia na zachowanie” w ramach Studiów Podyplomowych „Zoopsychologia-problemu behawioru psów” na Wydziale Nauk o Zwierzętach SGGW. Jest regularnie zapraszana do mediów i konsultuje publikacje z zakresu swojej specjalizacji. Od ponad dekady regularnie publikuje w czasopismach specjalistycznych i popularnych, ma na koncie ok. 200 publikacji.


fot. pixabay.com
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel